Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

To babywearing βοηθάει το θηλασμό


Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα, που δημοσίευσε στη σελίδα του ο παιδίατρος Σ.Παπαβέντσης.  Σας μεταφέρω αποσπάσματα παρακάτω:


" Οι επιστήμονες του τμήματος Παιδιατρικής στη Νάπολη θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η χρήση μάρσιπου αγκαλιάς για νεογνά σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα ή διάρκεια μητρικού θηλασμού. Σε μια προοπτική έρευνα πήραν μέρος 200 μητέρες υγιών τελειόμηνων βρεφών. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην πρώτη ομάδα ελέγχου, οι μητέρες έλαβαν πληροφόρηση μόνο σχετικά με τον μητρικό θηλασμό (ομάδα 1). Η δεύτερη ομάδα μητέρων, εκτός από την πληροφόρηση σχετικά με τον θηλασμό, έλαβαν επιπλέον και έναν μάρσιπο αγκαλιάς με ακριβείς πληροφορίες και εκπαίδευση για το πώς να τον χρησιμοποιούν (ομάδα 2). Έπειτα οι ερευνητές παρακολούθησαν τα δύο γκρουπ με τηλεφωνικές συνεντεύξεις ανά μήνα.
   Από τις 10μητέρες που έλαβαν τον μάρσιππο, οι 69 τον χρησιμοποίησαν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού τους για τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα, ενώ 31 από αυτές τον χρησιμοποίησαν ελάχιστα ή καθόλου. Τα ποσοστά μητρικού θηλασμού κατά την έξοδο από το μαιευτήριο ήταν παρόμοια και για τα δύο γκρουπ μητέρων. Παρόλα αυτά, στην ηλικία των 2 μηνών, σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό μητέρων από την ομάδα με τον μάρσιππο θήλαζαν, σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν έλαβαν τον μάρσιππο (72%, σε σύγκριση με 51%). Και στην ηλικία των 5 μηνών, η ομάδα μητέρων που έλαβε τον μάρσιππο κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού της είχε και πάλι σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θηλασμού (διπλάσια, 48% έναντι 24% για την ομάδα μητέρων που δεν έλαβαν μάρσιππο). 
   Όχι μόνο η διάρκεια σε μήνες μητρικού θηλασμού ήταν σημαντικά μεγαλύτερη, αλλά και η συχνότητα θηλασμού μέσα στην ημέρα: η ομάδα 2 μητέρων θήλαζαν τα βρέφη τους σημαντικά συχνότερα σε σχέση με την ομάδα 2.
   Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η έρευνά τους προσφέρει ενδείξεις ότι η χρήση baby carriers – babywearing – για υγιή τελειόμηνα βρέφη κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα της ζωής τους σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα θηλασμού και με αυξημένη συνολική διάρκεια θηλασμού.
   Επομένως το babywearing είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει μια μητέρα να θηλάσει με μεγαλύτερη επιτυχία το παιδί της. Με σωστή χρήση μπορεί να προσφέρει περισσότερη επαφή μητέρας και βρέφους, μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ τους, περισσότερο χρόνο για να γνωριστούν και να αναγνωρίζει η μητέρα έγκαιρα τα σημάδια πείνας, κούρασης κλπ του βρέφους της. "  (Πηγή : http://pediatros-thes.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/%CF%84%CE%BF-babywearing-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B8%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C/)

   Συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω άρθρο..το babywearing με βοήθησε φοβερά όχι τόσο στο να θηλάσω, αλλά κυρίως στο να κάνω ταυτόχρονα μικρά καθημερινά πράγματα ενώ θήλαζα. Κι αυτό είναι ανεκτίμητη βοήθεια για μια νέα μαμά, που ειδικά το πρώτο καιρό θηλάζει όλη μέρα!
    Θα σας πω περισσότερα για τις δικές μου εμπειρίες θηλασμού σε επόμενη ανάρτηση!
Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Blog design by Rainy Day