Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Το ύφασμα ενός καλού μάρσιπου αγκαλιάς


Θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο για τη σημασία της ποιότητας του υφάσματος , γιατί με ρωτούν συχνά με απορία.

Οι εταιρείες που έχω διαλέξει, χρησιμοποιώ προσωπικά και αγαπώ,  κατασκευάζουν μόνοι τους τα υφάσματα που προορίζονται για ring sling, mei tai ή wrap.  Ο λόγος είναι απλός : ένας μάρσιπος αγκαλιάς δεν είναι ένα απλό αξεσουάρ ή ρούχο, πρέπει να είναι 100 % ασφαλής αλλά και άνετος για αυτόν που τον χρησιμοποιεί.


Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε και στα αγγλικά ένα σημαντικό βιβλίο για το babywearing, της Dr Evelin Kirkilionis , "A baby wants to be carried" :







Χάρηκα όταν διάβασα στο βιβλίο ένα ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο ακριβώς σε αυτό το θέμα : τη σημασία του υφάσματος σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς.  Συνοπτικά λοιπόν, το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένος πρέπει να πληρεί συγκεκριμένα κριτήρια :

- Το πιο σημαντικό, να έχει την κατάλληλη μηχανική αντοχή για να αντέχει το αυξανόμενο βάρος ενός μωρού, αλλά και την πίεση που ασκείται όταν το τραβάμε - δένουμε , που δε είναι καθόλου αμελητέα.

- Να μη ξεχειλώνει όταν το φοράμε και να επανέρχεται στις αρχικές του διαστάσεις όταν βγάζουμε το μωρό.

 - Να αντέχει τη μακροχρόνια καθημερινή χρήση και τα άπειρα πλυσίματα χωρίς να χάνει τις παραπάνω ιδιότητές του.



Cross twill υφάσματα - όλα τα χρώματα της Diva Milano



Για να πληρεί ένα ύφασμα λοιπόν τα παραπάνω κριτήρια, ακολουθείται συγκεκριμένη μέθοδος ύφανσης (cross twill), που του δίνει τη λεγόμενη διαγώνια ελαστικότητα : το ύφασμα έχει μια μικρή ελαστικότητα σε διαγώνια διεύθυνση , αλλά είναι σταθερό σε οριζόντια και κάθετη διεύθυνση.

Τι σημαίνει αυτό? 

Αν το τεντώσουμε οριζόντια ή κάθετα , το ύφασμα θα μείνει εντελώς σταθερό, κάτι που θέλουμε βέβαια. Αν όμως το τεντώσουμε διαγώνια, θα δούμε ότι είναι πιο ελαστικό.  Δείτε το στο παρακάτω βίντεο: 






Αυτή η ιδιότητα, δεν είναι μια απλή λεπτομέρεια : σε αυτή οφείλεται η καλή υποστήριξη του βάρους του μωρού αλλά κυρίως η άνεση που νιώθει κανείς όταν φοράει το μάρσιπο : το ύφασμα δε πιέζει τους ώμους ή την πλάτη, αγκαλιάζει ομοιόμορφα το μωρό χωρίς να ασκεί υπερβολική πίεση στη πλάτη του.



Για να καταλάβετε την αίσθηση, σκεφτείτε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα σκληρό, εντελώς σταθερό τζήν να πιέζει τη κοιλιά σας, σε σχέση με ένα απαλό ελαστικό παντελόνι που εφαρμόζει χωρίς να σφίγγει.. Απλά καμία σχέση! 

Αυτή η μικρή "λεπτομέρεια" καθιστά ένα ring sling άνετο ακόμα και με ένα μεγάλο μωρό- ειδικά αν το ύφασμα είναι μίξη 2 υλικών , όπως βαμβάκι  με λινό ή βαμβάκι με μετάξι.  

Προσωπικά λατρεύω το Natibaby ring sling μου, που το ύφασμα του είναι μίξη βαμβάκι με μετάξι: έχει άριστη υποστήριξη, ελαφριά γυαλάδα και μπορώ να φοράω τον μικρό μου (12 κιλά πλέον) άνετα, για πολύ ώρα, χωρίς πονέσει η πλάτη μου.  Επίσης επειδή είναι 70 % βαμβάκι πλένεται στο χέρι χωρίς να χάνει τη λάμψη του! (θα σας πω περισσότερα για αυτά τα υφάσματα στην επόμενη ανάρτηση).



ecoslings
Το αγαπημένο μου ring sling 30% μετάξι με διακριτική γυαλάδα


Είναι νομίζω αυτονόητο ότι ένα απλό βαμβακερό ύφασμα, με υφή σαν σεντόνι, δε πληρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις..



ecoslings
100% οργανικό βαμβάκι όλοι οι μάρσιποι αγκαλιάς της Fidella



Στα παραπάνω πλεονεκτήματα, προσθέστε τη ποιότητα των πρώτων υλών: οργανικό βαμβάκι, βαμβάκι ελεγμένο για απουσία βλαβερών ουσιών ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, αγνό μετάξι, λινό πρώτης ποιότητας... Είναι ύψιστης σημασίας "λεπτομέρεια", γιατί τα μωρά βρίσκουν πολύ ανακουφιστικό για τα ούλα τους να μασάνε - πιπιλίζουν το ύφασμα του μάρσιπου!  




ecoslings
Τα ζακάρ cross twill υφάσματα είναι 2 όψεων 



Τυλίξτε το μωρό σας με αγνά, ελεγμένα, εγγυημένα υφάσματα..δε κοστίζουν περισσότερο από ένα συμβατικό μάρσιπο και θα το χαρείτε για χρόνια!







Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Blog design by Rainy Day