Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Babywearing το χειμώνα

Πρακτικές συμβουλές για να φοράμε το μωρό μας στο κρύο!


Για μένα ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για babywearing! Δε ζεσταίνεσαι με το μωρό στην αγκαλιά και μπορείς να απολαύσεις μια βόλτα με το μωρό να χουχουλιάζει ήρεμο πάνω σου..

Υπάρχουν 3 επιλογές :

1. Φοράς το μπουφάν σου και από πάνω το μάρσιπο με το μωρό κατάλληλα ντυμένο

2. Φοράς το μάρσιπο με το μωρό και από πάνω το παλτό σου (το κουμπώνεις αν μπορείς). Είναι η πιο πρακτική λύση γιατί μπορείς να βγάλεις το μπουφάν σου αν ζεσταθείς χωρίς να χρειαστεί να βγάλεις το μωρό από το μάρσιπο!

3.Χρησιμοποιείς ένα ειδικό μπουφάν για babywearing για να καλύψεις και εσένα και το μωρό- (η πιο ακριβή λύση..). 



μπουφάν εγκυμοσύνης κ babywearing της εταιρείας Zoli


Μια πιο οικονομική λύση είναι ένα κάλυμμα για babywearing σαν το φλις κάλυμμα που περιγράφω σε προηγούμενη ανάρτηση.

Μερικά tips λοιπόν για να χαρείτε το babywearing και να επιβιώσετε στο κρύο!



Επιλέγοντας το κατάλληλο μάρσιπο αγκαλιάς :

Φυσικά δε χρειάζεται να αγοράσουμε κάποιο "χειμωνιάτικο", αλλά ένα βαμβακερό σλινγκ είναι σίγουρα πιο ζεστό από ένα λινό. Επίσης τα wrap ή τα wrap conversion μει ται επειδή αγκαλιάζουν το μωρό με 2-3 στρώσεις ύφασμα, είναι σίγουρα πιο ζεστά από ένα ring sling.
Σε ευρωπαϊκές χώρες με πιο βαρύ χειμώνα από μας, είναι πολύ δημοφιλή τα wrap φτιαγμένα από βαμβάκι και μαλλί, που είναι πολύ πιο ζεστά από ένα βαμβακερό υφαντό wrap. Θεωρώ ωστόσο ότι στην Ελλάδα θα είναι λίγες οι μέρες που θα το χρειαστεί κάποιος, οπότε είναι κρίμα και να το αγοράσει.
Επιλέγουμε καλύτερα όποιο θα μας βολέψει , ανάλογα με τη χρήση που θα κάνουμε.
Προσωπικά επειδή σπάνια περπατώ πολύ ώρα το χειμώνα και παίρνω πάντα το αμάξι, προτιμώ ένα βαμβακερό ring sling, γιατί το βρίσκω πιο γρήγορο και πρακτικό.  



Τι φοράμε εμείς

Επειδή θα έχουμε πάνω μας και το μωρό και το μάρσιπο, δηλαδή ένα έξτρα "στρώμα" ρουχισμού, δε ντυνόμαστε πολύ βαριά. Προτιμώ βαμβακερά ρούχα που αναπνέουν και απορροφούν τον ιδρώτα αντί για ένα χοντρό πουλόβερ! Επίσης σκουφί - κασκόλ αν κρίνουμε οτι χρειάζονται.


Το μπουφάν μέσα ή έξω από το μάρσιπο?

Αυτή είναι η συχνότερη απορία! Θα απαντήσω ότι σας βολεύει, αλλά η γνώμη μου είναι ότι είναι πιο εύκολο να φοράς το μπουφάν ΠΑΝΩ από το μωρό, έτσι ώστε να μπορείς να το βγάλεις όταν θελήσεις-ζεσταθείς χωρίς να χρειαστεί να βγάλεις και το μωρό από το μάρσιπο. Αν από την άλλη σκοπεύετε να πάτε βόλτα έξω και δε θα χρειαστεί να βγάλετε το μωρό από το μάρσιπο, μπορεί να σας βολεύει καλύτερα να φοράτε το μάρσιπο πάνω από το μπουφάν.


Πως θα κουμπώσω το μπουφάν μου φορώντας το μωρό?

Σίγουρα ένα κολλητό μπουφάν δε θα κουμπώνει πάνω από το μάρσιπο, οπότε προτιμάμε μια ριχτή ζακέτα, ένα poncho,  οτιδήποτε πιο φαρδύ. Προσέχουμε να καλύψουμε τη περιοχή του λαιμού (που θα είναι εκτεθειμένη) με ένα κασκόλ για να μη κρυώνουμε!
Για 2 χρόνια δε είχα χρησιμοποιήσει κάποιο ειδικό παλτό για babywearing, βολευόμουν μια χαρά με μια φαρδιά ζακέτα (στην Αθήνα που μένω δε κάνει πολύ κρύο και εγώ γενικά... ζεσταίνομαι). Ωστόσο φέτος που πήγαμε εκδρομή τα Χριστούγεννα,είχε πολύ κρύο και ευτυχώς πήρα μαζί μου το φλις κάλυμμα της Hoppediz:


Το φλις κάλυμμα καλύπτει τα ποδαρακια κ το κεφαλι

Έχει και τσέπη κ καλύπτει τέλεια το λαιμό σαν κασκόλ!


Πως ντύνουμε το μωρό 


Αυτό που πρέπει να προσέχουμε πάντα όταν φοράμε το μωρό μας είναι να ελέγχουμε τα  μέρη του σώματος που μένουν εκτεθειμένα - το πρόσωπο και κυρίως τα ποδαράκια του Συχνά σηκώνεται το παντελόνι του πιο ψηλά στις γάμπες όταν το φοράμε και τα πόδια δε καλύπτονται από το μπουφάν!

Αν λοιπόν δε σκεπάσουμε τα πόδια του μωρού μας π.χ. με μια κουβερτούλα ή με το μπουφάν μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γκέτες από μαλλί ή βαμβάκι, που φοριούνται πάνω από το παντελόνι και κρατάνε τα πόδια του μωρού ζεστά.

Επίσης απαραίτητο αξεσουάρ ένα ζεστό σκουφάκι που θα σκεπάζει τα αυτιά. Πρόσφατα ανακάλυψα πόσο εύχρηστα είναι τα σκουφο-κασκόλ καθώς ποτέ τα μωρά μου δε θέλανε κασκόλ στο λαιμό τους!



τα σκουφάκια της Zoli απο φλις υφασμα 

Καλο Babywearing και το χειμώνα λοιπόν



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Blog design by Rainy Day