Τρίτη 21 Απριλίου 2015

θηλασμός σε μάρσιπο αγκαλιάς


Θηλασμός και babywearing

Συχνά σκέφτομαι αν το babywearing είναι ένας από τους λόγους που θηλάζω ακόμα ή αν ο μακροχρόνιος θηλασμός (θηλάζω την κόρη μου 3,5 χρονών και ταυτόχρονα τον γιο μου, 18 μηνών) με οδήγησε στο να φοράω περισσότερο τα μωρά μου.

Ισχύουν και τα 2!

Το babywearing είναι ένα χρησιμότατο "εργαλείο", που καθιστά ευκολότερη τη καθημερινότητα κάθε νέας μαμάς είτε θηλάζει είτε όχι. Στη πρώτη περίπτωση, η δυνατότητα να θηλάζεις όσο φοράς το μωρό σου είναι πραγματικά σωτήρια : οι ατέλειωτες ώρες θηλασμού στον καναπέ μετατρέπονται σε χρόνο για μαγείρεμα, ψώνια, μεσημεριανό καφέ με φίλους και ότι άλλο επιθυμείς. 


Ακόμα και με ένα παιδί, που τον πρώτο καιρό θηλάζει σχεδόν ασταμάτητα όλη μέρα, είναι δύσκολο να κάνεις τις καθημερινές δουλειές ή να βγεις μια βόλτα. Όταν έρχεται και το δεύτερο παιδάκι, εκεί τα πράγματα γίνονται πραγματικά ΠΟΛΥ δύσκολα για τη θηλάζουσα (ειδικά αν δε έχει βοήθεια στο σπίτι) και πρέπει να ικανοποιήσει ταυτόχρονα και τις ανάγκες του μεγαλύτερου παιδιού (βόλτες, παιχνίδι).  

Πόσες φορές τη μέρα μπορείς να αρνηθείς στο μεγάλο σου παιδάκι την ενασχόληση μαζί του γιατί πρέπει να ταΐσεις το μωρό?

Για μένα ο μάρσιπος αγκαλιάς ήταν το μεγαλύτερο βοήθημα που μπορούσα να έχω όταν γέννησα το δεύτερο παιδάκι μου. Φορούσα τον μικρό μου πολλές ώρες τη μέρα, όσο ασχολούμουν με την κόρη μου, και τις περισσότερες φορές τον θήλαζα στο bondolino mei tai, στο ελαστικό wrap και τέλος στο ring sling (όταν λερώναμε όλα τα προηγούμενα με γουλίτσες).

Η προσαρμογή της κόρης μου στη νέα μας πραγματικότητα με το αδερφάκι της έγινε πολύ εύκολα έτσι, ο μικρός μου δε πέρασε καθόλου κολικούς..Είναι μια δεξιότητα που με λίγη προσπάθεια μπορεί να τη μάθει κάθε νέα μαμά, δίνοντας προσοχή στα ακόλουθα σημεία :




1. Επιλέγουμε ρούχα κατάλληλα για θηλασμό πριν φορέσουμε το μωρό

Μπλούζες με ντεκολτέ που ανοίγουν εύκολα στο στήθος είναι η πρώτη επιλογή (θηλασμού και όχι μόνο). Μπορεί κανείς να τραβήξει προς τα πάνω το κάτω μέρος της μπλούζας για να ελευθερώσει το στήθος, αλλά όταν φοράς το μωρό δε είναι πολύ πρακτικό να προσπαθείς να ανεβάσεις το ύφασμα πάνω στο οποίο κάθεται το μωρό! Επιλέγουμε ένα μαλακό σουτιέν που διπλώνει εύκολα: εγώ συχνά χρησιμοποιώ το ύφασμά του για να υποστηρίξω το στήθος κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Οι μπλούζες θηλασμού με βόλεψαν πάρα πολύ όταν τα μωρά μου ήταν πιο μικρά και συχνά τις φοράω ακόμα, προσφέρουν διακριτικότητα καλύπτοντας το πάνω μέρος του στήθους (και ειδικά το χειμώνα δε κρυώνω..)



2. Ασφάλεια 

Πάνω απ΄όλα, θέλουμε να πετύχουμε μια ασφαλή θέση για το μωρό, όπου θα μπορεί να θηλάσει ανενόχλητο καθισμένο όμως σε ανατομικά σωστή θέση στο μάρσιπο (ελέγχουμε ότι φοράμε σωστά το μωρό με τα TICKS). 

Μπορεί να μας βολεύει να θηλάζουμε ξαπλωμένες (η αγαπημένη μου στάση) αλλά όταν φοράμε το μωρό μας σε οποιοδήποτε μάρσιπο αγκαλιάς δε θέλουμε να είναι εντελώς ξαπλωμένο αλλά ελαφρά ανασηκωμένο το κεφάλι του - ακόμα καλύτερα, σε όρθια θέση! (περισσότερα για τις στάσεις θηλασμού με κάθε τύπο μάρσιπου στην επόμενη ανάρτηση)


right positioning by JPMBB
Μετάφραση εικόνας από JPMBB
               
               


Η πιο εύκολη θέση που το διασφαλίζει αυτό είναι η όρθια θέση, (όπως δηλαδή φοράμε το μωρό), με τη διαφορά ότι χαλαρώνουμε το μάρσιπό μας όσο χρειάζεται για να φτάσει το στόμα του μωρού στη θηλή (στη νέα χαμηλότερη θέση ξαναδένουμε - σφίγγουμε το μάρσιπο όσο χρειάζεται για να στηρίζει το μωρό).  Η θέση αυτή βοηθά ιδιαίτερα τα μωράκια που πάσχουν από ΓΟΠ - γενικά τα περισσότερα μωρά προτιμούν την όρθια θέση από την ξαπλωτή, τα βοηθά στη πέψη επίσης!


Θηλασμός σε όρθια θέση- με το ύφασμα του ring sling υποστηρίζω το κεφαλάκι
                 


Ελέγχουμε ότι το πρόσωπο του μωρού είναι πάντα ορατό σε μας και ότι το μωρό μπορεί να αναπνεύσει κανονικά- δε θέλουμε να καλύπτεται το κεφάλι από τα ρούχα μας ή το μάρσιπο. Ελέγχουμε ότι το μωρό αναπνέει και τρώει κανονικά!


nursing in a ring sling hoppediz
Σε ημι-ξαπλωτή θέση, μωράκι 5 ημερών : το πρόσωπο του είναι ελεύθερο και ορατό


Αν χρησιμοποιούμε την ουρά του ring sling μας για κάλυψη και διακριτικότητα, προσέχουμε το εξής: ΔΕ καλύπτουμε το πρόσωπο του μωρού αλλά μόνο το στήθος μας, ώστε να μην εμποδίζουμε την  αναπνοή του. 

nursing in a upright position in a ring sling
Με την ουρά του ring sling καλύπτω μόνο το στήθος μου - το πρόσωπο του μωρού
είναι πάντα ορατό
       
Θέλω να σας πω εδώ ότι προσωπικά δε με νοιάζει ιδιαίτερα αν και κατά πόσο φαίνεται το στήθος μου όταν θηλάζω (μετά από 3,5 χρόνια θηλασμού το ξεπέρασα, έχω θηλάσει παντού πλέον).  Πολλές φορές άλλωστε θηλάζω τα παιδιά μου χωρίς σλινγκ, δε με απασχολεί καθόλου αν κάποιος προσβληθεί/ενοχληθεί και φυσικά δε πάω να θηλάσω σε ειδικές αίθουσες, η τουαλέτες κτλ. 
Είναι δικαίωμα του μωρού να τραφεί - μη διστάζετε λοιπόν με το δημόσιο θηλασμό και χαρείτε τις βόλτες σας χωρίς να αγχώνεστε ιδιαίτερα με ποιο τρόπο θα "καλυφθείτε"!


Μόλις το μωρό τελειώσει το θηλασμό , το επαναφέρουμε στη σωστή του όρθια θέση δένοντας πιο σφικτά το μάρσιπο, με το κεφαλάκι του κοντά στο πρόσωπό μας σε απόσταση φιλιού. Ακόμα και αν το μωρό αποκοιμηθεί θηλάζοντας, το επαναφέρουμε και πάλι στη σωστή όρθια θέση με το κεφαλάκι του να ακουμπάει στο στήθος μας, στηρίζοντας το επαρκώς (είτε με τη κουκούλα του μει ται ή με την ουρά του ring sling).

ecoslings μει ται
H κουκούλα του Bondolino mei tai παρέχει στήριξη στο κεφαλάκι - μωρό 3 ημερών




Θηλασμός σε ελαστικό wrap JPMBB  


3. Θηλασμός με ελεύθερα χέρια ?

Με ένα μωράκι που δε στηρίζει ακόμα καλά το κεφάλι του, επιβάλλεται να το υποστηρίζουμε όση ώρα θηλάζει με το ένα χέρι, οπότε δε μπορούμε να έχουμε και τα 2 χέρια μας ελεύθερα. Συχνά μπορεί να χρειαστεί να κρατάμε με το άλλο χέρι το στήθος μας ώστε το μωρό να "πιάσει" τη θηλή σωστά.

Με μωράκια μεγαλύτερα (από 4 μηνών και πάνω περίπου) ο θηλασμός σε όρθια θέση είναι πολύ πιο εύκολος και μπορούμε στηρίζοντας με το μάρσιπο το κεφάλι του μωρού να έχουμε και τα 2 χέρια μας ελεύθερα. Τα μεγαλύτερα μωράκια βρίσκουν συχνά μόνα τους το δρόμο προς το φαγητό, ελευθερώνοντας με τα χεράκια τους τη θηλή και σκύβοντας προς τα κάτω! (ο μικρός μου το έκανε άνετα από 7 μηνών).



4. Εξάσκηση

Μην απογοητευτείτε αν δε τα καταφέρετε με τη πρώτη φορά. Ο θηλασμός σε ένα μάρσιπο αγκαλιάς προϋποθέτει 2 δεξιότητες : το θηλασμό σε όρθια ή ξαπλωτή θέση και να ξέρεις να φοράς σωστά το μωρό σου!
Πρέπει πρώτα να εξοικειωθείς με το θηλασμό, να βρεις τη στάση που σου ταιριάζει, μετά να μάθεις να φοράς το μωρό του σωστά με το μάρσιπο που έχεις, ΚΑΙ ΜΕΤΑ να δοκιμάσεις τον θηλασμό φορώντας το μωρό..Εξάσκηση, σιγά σιγά λοιπόν είναι το μυστικό για την επιτυχία.


Στην επόμενη ανάρτηση, όλες οι στάσεις θηλασμού σε μάρσιπο αγκαλιάς με φωτογραφίες και κατατοπιστικά βίντεο ! 




Σχετικά άρθρα :

1. Babywearing while breastfeeding, Dr Sears
http://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/fussy-baby/baby-wearing/babywearing-while-breastfeeding

2. The benefits of babywearing, La Leche League Benefits of babywearing

3. Ένα όμορφο άρθρο για το δημόσιο θηλασμό

 http://thestir.cafemom.com/baby/112713/nursing_in_public_a_breastfeeders?utm_medium=sm&utm_source=pinterest&utm_content=thestir



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Blog design by Rainy Day